[Home] [Ιστορία] [Wado] [Δημιουργός] [Λεξικό] [Τεχνικές] [VIDEO] [Εξάσκηση] [Εξετάσεις] [Ελλάς] [Links]
.
Zen και Wado
.
Ο Βουδισμός (όπως ο Μουσουλμανισμός και ο Χριστιανισμός) είναι μία θρησκεία που δεν προέρχεται από τις κινεζικές και ιαπωνικές πολιτισμικές ρίζες. Είναι ένα φιλοσοφικό και θρησκευτικό σύστημα που προήλθε από τη διδασκαλία του ινδού φιλόσοφου Gautama Buddha (557-477 π.Χ.), σύγχρονου του κινέζου Κομφούκιου, αλλά και του έλληνα Πυθαγόρα. Η βασική αρχή του Βουδισμού είναι ότι «η σωτηρία του ανθρώπου επιτυγχάνεται μέσα από την εξαφάνιση του πόνου (που προέρχεται από τη μη ικανοποίηση των επιθυμιών του), χωρίς την παρεμβολή κάποιας υπέρτατης δύναμης ή θεότητας». Τα δύο μεγάλα ρεύματα του Βουδισμού είναι ο Χιναγιάνα (φιλοσοφικός, που διδάσκει την πίστη στις παραδόσεις) και ο Μαχαγιάνα (θρησκευτικός, που τονίζει περισσότερο το διαλογισμό παρά τη μελέτη των γραφών και τη διάπραξη καλών έργων). Ο Βουδισμός Μαχαγιάνα άρχισε να εισάγεται σταδιακά στην Κίνα 600 - 1000 χρόνια μετά το θάνατο του Βούδα με οκτώ διαφορετικές σχολές (υποδιαιρέσεις). Μία από αυτές ήταν και ο Βουδισμός Ch’an του Bodhi-dharma, που ενεργοποιήθηκε ως λατρεία το 519 μ.Χ. Στην Ιαπωνία ο Βουδισμός Ch'an (ιαπ. Zen) εισήχθη το 617 μ.Χ. από τον ιάπωνα πρίγκιπα Shotoku Taishi που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους λόγιους και στοχαστές της χώρας.
.
Το κινεζικό ιδεόγραμμα "Ch'an" προφέρεται στην ιαπωνική γλώσσα "Zen" και σημαίνει: "Ένα με το όλον" ή "αυτογνωσία" ή "μοναδικότητα". Οι περισσότεροι βουδιστές ιάπωνες ασπάζονται τον Βουδισμό Zen.
Zazen σημαίνει στα ιαπωνικά "ήσυχο κάθισμα" και δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο τρόπος με τον οποίο οδηγείται κάποιος στην αυτογνωσία.
Για το σκοπό του Zen καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται (zazen) έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο χιλιάδες απόψεις. 'Ολες όμως οι γνώμες αυτές, τελικά προσανατολίζονται στο θρησκευτικό κομμάτι του όρου και οι αθλητές που ασχολούνται με τις ανατολικές πολεμικές τέχνες οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί με όσα διαβάζουν ή πιθανώς να διδαχτούν γι' αυτό το θέμα.
.
Ποιά είναι όμως η σχέση ανάμεσα στους αθλητές που ασχολούνται με το Karate-do wado-ryu και το Zen που περιγράφτηκε παραπάνω;
Απολύτως καμία.
Ακόμη και ο ίδιος ο ιδρυτής του αθλήματος Hironori Ohtsuka δεν ήταν βουδιστής, αλλά σιντο-ιστής.
.
Οι αθλητές του karate-do wado-ryu πρέπει να γνωρίζουν μόνο ότι:
Οι όροι "Zen" και "Zazen" (μόνο για το wado) σημαίνουν αντίστοιχα "αναπνοή" και "τρόπος αναπνοής".