[Home] [Ιστορία] [Wado] [Δημιουργός] [Λεξικό] [Τεχνικές] [VIDEO] [Εξάσκηση] [Εξετάσεις] [Ελλάς] [Links]
.
Αγωνιστική ορολογία
.
Shobu Hajime - Ξεκινήστε! (Παράγγελμα έναρξης αγώνα. Μετά το παράγγελμα ο διαιτητής κάνει ένα βήμα πίσω).
Tsuzukete - Αγωνιστείτε! (Παράγγελμα που δίνεται σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης διακοπής αγώνα).
Tsuzukete Hajime - Ξεκινήστε! (Παράγγελμα συνέχισης αγώνα μετά από διακοπή. Ο διαιτητής έχει τεντωμένα τα χέρια του μπροστά και οι παλάμες του "βλέπουν" τους αγωνιζόμενους. Ταυτόχρονα με το παράγγελμα τις στρέφει εσωτερικά κάνοντας ένα βήμα πίσω).
Atoshi Baraku - Ακριβώς 30 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ενός αγώνα ο χρονομέτρης ειδοποιεί τους αγωνιζόμενους με ακουστικό διαπεραστικό σήμα και ο διαιτητής φωνάζει "atoshi baraku" που σημαίνει ότι εναπομένει λίγος ακόμη χρόνος αγώνα.

Yame - Σταματήστε! (Οι αγωνιζόμενοι ή ασκούμενοι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σταματήσουν άμεσα κάθε δραστηριότητα).
Motoshi no Ichi - Αγωνιζόμενοι και διαιτητής επιστρέφουν στις αρχικές τους θέσεις (έναρξης αγώνα).
Shugo - Ο διαιτητής καλεί σε σύσκεψη τους κριτές (για διάφορους λόγους).
Hantei - Απόφαση. (Ταυτόχρονη αναγγελία απόφασης νικητή αγώνα από τον διαιτητή και τους κριτές. Οι κριτές σηκώνουν μπλέ ή κόκκινη σημαία και ο διατητής σηκώνει ευγενικά το αντίστοιχο χέρι του προς την πλευρά του νικητή).
Hikiwake - Διαχωρισμός αγωνιζομένων αθλητών. (Ο διαιτητής σταυρώνει τα χέρια του στο στήθος και κατόπιν τα τεντώνει δείχνοντας εμπρός με τις παλάμες αντικρυστές).
Torimasen - Μη αποδεκτή τεχνική επιτυχούς κτυπήματος. (Ο διαιτητής σταυρώνει τα χέρια και μετά με κοφτή κίνηση τα κινεί προς τα κάτω με τεντωμένες παλάμες).
Encho Sen - Παράταση αγώνα σε περίπτωση ισοβαθμίας. (Ο διαιτητής ξεκινά τον αγώνα με “Shobu Hajime”).
Ai Uchi - Ταυτόχρονη επιτυχία πόντου. (Ο διαιτητής δεν χρεώνει κανένα πόντο και το δηλώνει φέρνοντας τις γροθιές του μπροστά στο στήθος του).

Aka (Ao) no Kachi - Η Νίκη (kachi) στον αθλητή με την κόκκινη (aka) ή μπλε (ao) ζώνη. (Ο διαιτητής υψώνει το χέρι του ευγενικά προς την πλευρά του νικητή).
Aka (Ao) Sanbon - Τρεις πόντοι στον αθλητή με την κόκκινη (μπλε) ζώνη. (Ο διαιτητής υψώνει τεντωμένο το χέρι του 45 μοίρες πάνω από τον ώμο του προς την πλευρά του αθλητή).
Aka (Ao) Nihon - Δύο πόντοι στον αθλητή με την κόκκινη (μπλε) ζώνη. (Ο διαιτητής τεντώνει το χέρι του στο ύψος των ώμων του προς την πλευρά του αθλητή).
Aka (Ao) Ippon - Ένας πόντος στον αθλητή με την κόκκινη (μπλε) ζώνη. (Ο διαιτητής τεντώνει το χέρι του 45 μοίρες κάτω από το ύψος των ώμων του προς την πλευρά του αθλητή).

Chukoku - Προειδοποίηση γιά αντιαθλητικό παίξιμο χωρίς επιβολή ποινής. (Υπάρχουν δύο κατηγορίες: Στην πρώτη ο διαιτητής στρέφει προς τον επιτιθέμενο και σταυρώνει τα χέρια του στο στήθος, ενώ στην δεύτερη τον προειδοποιεί με επιβολή ποινής δείχνοντας προς το πρόσωπό του το δείκτη του χεριού του).
Keikoku - Προειδοποίηση για αντιαθλητικό παίξιμο με επιβολή ποινής ενός βαθμού. (Ο διαιτητής με το χέρι τεντωμένο προς το έδαφος σε γωνία 45 μοιρών δείχνει με το δείκτη του χεριού του προς το μέρος του επιτιθέμενου και ταυτόχρονα δίνει ένα βαθμό στον αμυνόμενο).
Hansoku Chui - Προειδοποίηση για αντιαθλητικό παίξιμο με επιβολή ποινής δύο βαθμών. (Ο διαιτητής με τεντωμένο χέρι στο ύψος των ώμων του δείχνει με το δείκτη του χεριού του προς το μέρος του επιτιθέμενου και ταυτόχρονα δίνει δύο βαθμούς στον αμυνόμενο).
Hansoku - Αποβολή για αντιαθλητικό παίξιμο. (Ο διαιτητής υψώνει τεντωμένο το χέρι του 45 μοίρες πάνω από το ύψος των ώμων του δείχνοντας με το δείκτη του προς το μέρος του επιτιθέμενου και ανακοινώνει νίκη για τον αμυνόμενο).
Shikkaku - Αποβάλλεσαι! (Παράγγελμα που ακολουθεί μετά το "Hansoku". Αμέσως μετά ο διαιτητής φωνάζει "Aka (Ao) Shikkaku!" και ανακοινώνει νίκη για τον αμυνόμενο).

Jogai - Ηθελημένη έξοδος αγωνιζόμενου από το tatami.
Kiken - Απών, άρνηση ή αδυναμία συμμετοχής στον αγώνα. (Ο διαιτητής δείχνοντας προς το μέρος του απόντα αθλητή και προς τα κάτω σε γωνία 45 μοιρών από το ύψος των ώμων του, ανακοινώνει νίκη για τον συμμετέχοντα).
Mutobi - Αυτοτραυματισμός.